pestrec

Top bylinka prospešná pre pečeň, pestrec mariánsky. Aké účinky sú dokázané?

Krásavec medzi bodliakmi, pestrec mariánsky je známy svojimi pozitívnymi účinkami na pečeň. Už v staroveku ľudia poznali jeho výnimočné vlastnosti. Ako sú na tom vedecké štúdie? Čo je neprebádané a čo je pravda? Aké sú jeho účinky na pečeň v kombinácii so saponínmi?

Veľmi nápomocnou pri chorobách pečene a žlčníka a pri ochrane pečene pred toxínmi je rastlina menom pestrec mariánsky. Ľudovo sa nazýva aj strieborný bodliak, kristova koruna alebo bodliak mliečny. Posledne menovaný dostal názov podľa bielej tekutiny, ktorá vyteká z listov rastliny po ich rozdrvení. Kvet má zaujímavý kužeľovitý tvar a kvitne do neprehliadnuteľnej fialovej farby.


Náhrada špenátu

Použitie pestreca mariánskeho pre zdravie človeka sa datuje 2 000 rokov dozadu. Už starí Rimania bodliak hojne používali pri ochoreniach pečene, žlčníka a sleziny. Zastával dôležité miesto v domácnostiach. Ľudia ho konzumovali ako zeleninu s olejom a kuchynskou soľou. Jedlými časťami rastliny sú mladé stonky, listy, korene a kvety, ktoré sa môžu jesť surové alebo uvarené. Listy pestreca sú perfektnou náhradou špenátu. Drvené semená tejto byliny sa bežne používajú na výrobu čaju.

Fialový bodliak rastie pri cestách alebo plotoch. Vo voľnej prírode si ho môžete pomýliť s inými bodliakmi, napríklad s bodliakom kučeravým. Bylina pochádza z Kanárskych ostrovov. Kvitne od júna do augusta, avšak na Slovensku môže dobre rásť iba v nižších nadmorských výškach, kde má dostatok slnka a tepla. Môže dosahovať výšku až dva metre. Bežne sa vyskytuje v Malej Ázii, Južnej i Severnej Amerike, alebo na juhu Austrálie.


Klinické štúdie a vedecké výskumy

Semená rastliny bodliaka obsahujú významnú zložku silymarín, čo je komplexná zmes dôležitých flavonoidov.

Za posledných 30 rokov bolo vykonaných viac ako 200 klinických štúdií. Hlavná zložka silymarín je výborne preskúmaná a zdokumentovaná v spojení s ochoreniami pečene. Terapeutickú účinnosť sylimarínu demonštrovali vo viac ako 120 klinických štúdií, zahrňujúcich množstvo kontrolovaných klinických štúdií. Dať pečeň do poriadku, je ale zdĺhavý proces. Choroby pečene, ktoré vznikli nadmerným užívaním alkoholu alebo zlou životosprávou s následným hromadením tukov v pečeni  však ukazujú priaznivé výsledky. Poďme sa na nich pozrieť.


Tukovatenie pečene

Ochorenia pečene, ktoré nie sú spôsobené nadmerným užívaním alkoholu ale vznikli ako dôsledok kombinácie sedavého životného štýlu a nesprávnej životosprávy, príjmu potravín s vysokým obsahom tukov, sacharidov, výsledkom čoho je hromadenie tukov v pečeni, čo je čoraz častejšou príčinou poškodenia pečene.

Ak sa zachytí hromadenie tuku v pečeňových bunkách včas, proces je možné zvrátiť. Ak sa včas nepodchytí, môže vzniknúť zápal, fibróza, hepatitída alebo cirhóza pečene. Čo sa prejaví zvýšenými hodnotami pečeňových testov. Štúdie testovali účinnosť silymarínu u pacientov, ktorí mali stukovatenú pečeň. Výsledky ukázali, že došlo k poklesu hladiny pečeňových enzýmov v krvi.


Alkoholom poškodená pečeň

Štúdie vykonané pri ochoreniach pečene z nadmerného užívania alkoholu ukázali, že bodliak mliečny zlepšuje funkciu pečene a môže pomôcť niektorým pacientom dokonca aj prežiť. Užívanie pestreca pomáha predchádzať jazvám v pečeňových bunkách a zvrátiť škodlivé účinky alkoholu. V niekoľkých európskych krajinách, vrátane Nemecka, lekári predpisujú pestrec mariánsky pri ochoreniach pečene súvisiacich s alkoholom.

Nadmerná konzumácia alkoholu je pritom častou príčinou poškodenia pečene a následným vznikom alkoholovej hepatitídy alebo cirhózy.


Významný antioxidant silymarín

Silymarín sa stal najlepšie preskúmaným a zdokumentovaným terapeutikom pri ochoreniach pečene. Zistilo sa, že:

  • chráni membrány pečene, zabraňuje účinkom toxínov na pečeň
  • zachytáva voľné radikály a redukuje peroxidáciu lipidov, ktoré poškodzujú pečeň
  • zlepšuje činnosť a kvalitu pečeňových buniek
  • podporuje regeneráciu buniek po rôznom poškodení pečene
  • je schopný ovplyvniť výkyvy v metabolizme tukov pečene, stukovatenia pečene, tiež hladiny cholesterolu a triacylglycerolov
  • obnovuje činnosť pečeňových buniek

Táto populárna rastlina okrem iného znižuje aj hladinu krvného cukru a cholesterolu, často sa používa na liečenie kožných problémov, ako je akné a psoriáza. Z dostupných štúdií tiež vyplýva, že využitie pestreca mariánskeho ako doplnkovej liečby môže byť prínosné aj pre onkologických pacientov. Tiež podporuje imunitný systém a môže dokonca posilniť a chrániť vlasové folikuly a zabrániť vypadávaniu vlasov.

 

Silná dvojka

Pečeň má mimoriadnu schopnosť regenerácie a detoxikácie. Pestrec mariánsky je významným podporným prostriedkom pre tých, ktorí sa zle stravujú, jedia tučné jedlá alebo nadmerne konzumujú alkohol. V kombinácii so saponínmi zastúpenými v prípravku Diamond Yacca Hepatica  je možné dosiahnuť pri ochoreniach pečene priaznivé výsledky.

Samotné saponíny z Yucca Shidigera jednak podporujú lepší účinok a vstrebávanie sylimarínu do tela človeka, ale hlavne napomáhajú čistiť a detoxikovať pečeňové bunky a cievy vedúce do pečene od mikroskopických usadenín. A ak sa usadeniny vymyjú z povrchu všetkých ciev, vrátane ciev pečene, tie znovu nadobudnú svoju pôvodnú pružnosť, čo bude v prospech pečene a celého organizmu.

V rámci kauzalistiky a sledovania našich „pacientov“ vo vedecko výskumnom ústave BOOS-BS, ktorý vedie doktor Sova, sme pozorovali u nášho klienta, ktorý užíval čisté saponíny a ktorý prekonal hepatitídu typu B výrazné zlepšenie. „Výsledky laboratórnych pečeňových testov po dlhodobom užívaní prípravku Diamond Yacca ukázali, že sa sledované parametre dostali do normálu. Pacientovi sa tiež vrátila chuť do jedla a pribral, čo bolo potešiteľné vzhľadom na jeho výšku 190 cm a váhu 72 kg,“ ozrejmuje MUDr. Sova.


Nič nie je zadarmo

Na to, aby sa pečeň dostala opäť do formy je ideálne držať diétu. Znížiť príjem tukov, rafinovaného cukru a tiež živočíšnych bielkovín, ktoré pečeň nadmerne zaťažujú. Ide najmä o bravčové a hovädzie mäso, ktoré obsahujú veľa tuku a sú ťažko stráviteľné. Z mäsa sú vhodné ryby a kuracina. Pre pečeň je výborný zelený čaj, jablká, kivi, grepy, citróny, avokádo, olivový olej a celozrnné výrobky s vlákninou. Dôležité je piť veľa vody a hlavne sa vyhýbať pitiu alkoholu.

Treba myslieť vždy na to, že regeneračná schopnosť pečene nie je nekonečná. Pečeň je ťažko nahraditeľná a jej zdravie závisí od vás.

 

Zdroje:

prof. MUDr. Viera Kupčová, CSc.: Silymarín – fytofarmakum pri poškodení pečene
Frassová Z., Rudá-Kučerová J: Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) jako podpůrný fytoterapeutický prostředek v onkologii
https://www.simplysupplements.co.uk/healthylife/how-to-detox/milk-thistle-for-liver-detox

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Close Menu